Historien og formålet med solbriller

Solbriller har først og fremmest til formål at gøre det let at orientere sig, samtidig med at skåne øjnene i omgivelser med stærkt sollys.

Eskimoerne menes at være dem som opfandt noget der kunne minde om en solbrille. De var primitive, men effektive briller, som blot bestod af smalle spalter skåret i træ, ben eller hvaltand. Ved hjælp af disse kunne eskimoerne færdes i det arktiske vinterlandskab uden at blive sneblinde.

Moderne solbriller fremstilles typisk af plastik og evt. metal. Solbrilleglassene er tonede som gør, at en vis del af sollyset absorberes inden det rammer øjet. Mange solbrilleglas indeholder et polarisationsfilter, som absorberer horisontalt polariseret lys. Derved frafiltreres hovedparten af det lys som kan blive reflekteret af blanke flader i landskabet. F.eks. søer og åbent hav eller sneklædt landskab.

Solbrillerne, når de bæres, gør at pupillerne udvider sig på grund af den reducerede lysintensitet. Øjet er derved meget udsat for solstrålingens indhold af ultraviolet lys som ikke bremses af brilleglassene. Det er derfor ekstremt vigtigt kun at benytte briller med UV400 filter. Herved undgår man at gøre skade på sine øjne. Det er samtidig vigtigt at sikre sig at brillerne er CE-mærket. Det er din garanti for at de lever op til alle krav.

Solbrillen er i vore dage ikke længere blot et praktisk stykke udstyr til f.eks. skiløbere eller en forholdsregel, som træffes af personer med en lys øjenfarve for at forhindre skader på nethinden. I dag er de ligeledes et modeobjekt og statussymbol - Et uundværligt stykke accessories for mange.

 

 

 

© 2024 MJ Handel ApS. All Rights Reserved